Viltschilderijen

Jantina Boonstra

Galerie Mozaiek Zuidlaren

Van 20 mei tot en met 3 juli exposeert Jantina Boonstra haar viltschilderijen in Galerie Mozaiek. Inspiratie haalt Jantina Boonstra voornamelijk uit de natuur. De ontwerpen zijn herkenbaar, soms abstract maar altijd kleurrijk. De viltschilderijen voor de expositie zijn: het wad, vogels, bloemen en fantasie.

In haar ‘wol schilderijen’ combineert ze naald- en natvilten en hand- en machinaal borduren. Ze gaat intuïtief te werk en het schilderij wordt laag over laag opgebouwd, de kleuren leiden haar. De materialen die ze gebruikt zijn verschillende soorten wol, garens, vezels, stofjes, zijde, sjaaltjes en soms kraaltjes.

Jantina Boonstra over haar werk en haar expositie bij Galerie Mozaiek:

‘Creativiteit heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Er was en is altijd een aandrang om iets te maken. In 2016 kwam ik in aanraking met vilten. Met hulp van YouTube en internet heb ik mezelf het vilten aangeleerd. In 2017 volgde ik toch een cursus vilten om meer technieken te leren en in 2021/2022 heb ik een cursus vrij borduren gevolgd van Mariet Rankenberg. Waarbij ik diverse nieuwe technieken geleerd heb en inspiratie heb opgedaan om toe te passen in mijn viltschilderijen.

Mijn werk was eerder te zien bij het project ‘De Stijl’ in het Leids Wevers Museum en op het Textiel Festival Weerribben. In 2018 heb ik twee paneeltjes van 20 bij 18 centimeter geleverd voor de expositie ’Kunstenaar laat je Kunsten zien op 20x18 in 2018’ bij Galerie Westerkade in Leeuwarden.

Mijn eerste expositie was in 2018 in de Bibliotheek van Heerenveen en 2019 in Aeres Bedrijvencentrum Dronten. Samen met mijn partner, Cor Pot, heb ik in 2019 in Museum Heerenveen en in 2020 in het Gemeentehuis Joure, een gecombineerde expositie gehouden van zijn foto’s en mijn viltwerken geïnspireerd op deze foto’s.

Vilten is voor mij heerlijk ontspannend en ik kan mijn creativiteit er helemaal in kwijt. Het samenspel van de kleuren en de structuur die ontstaat door het vervilten van de wol. Elk resultaat is weer een verrassing. Inmiddels heb ik een eigen stijl ontwikkeld en doe veelal aan hergebruik van kringloopmaterialen, zoals wollen dekens, stofjes, sjaals, kralen en voor het inlijsten van de schilderijen gebruik ik oude lijsten en houten dienblaadjes.

Het is inmiddels een uit de hand gelopen hobby, en nu geef ik aan huis “workshops schilderen met wol” naast mijn werk als woonbegeleider in de psychiatrie.

Jantina Boonstra
Heerenveen’